URP XV/137/08
UCHWAŁA Nr XV /137/08
RADY POWIATU BIAŁOSTOCKIEGO
z dnia 14 lutego 2008 roku
w sprawie ustalenia zasad i trybu korzystania ze stołówek szkolnych zorganizowanych w szkołach prowadzonych przez Powiat Białostocki
Na podstawie art.12 pkt 11 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1592; z 2002 r. Nr 23, poz. 220; Nr 62, poz. 558; Nr 113, poz. 984; Nr 153, poz. 1271; Nr 200, poz. 1688; Nr 214, poz. 1806; z 2003 r. Nr 162, poz. 1568; z 2004 r. Nr 102, poz. 1055; z 2007 r. Nr 173, poz. 218) w związku z art. 67a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572; Nr 273, poz. 2703; Nr 281, poz. 2781; z 2005 r. Nr 17, poz. 141; Nr 131, poz. 1091; Nr 122, poz. 1020; Nr 167, poz. 1400; Nr 94, poz. 788; Nr 249. poz. 2104; z 2006 r. Nr 144, poz. 1043; Nr 208, poz. 1532; Nr 227, poz.1658; z 2007 r. Nr 42, poz. 273; Nr 181, poz. 1292; Nr 80, poz. 542; Nr 120, poz. 818; Nr 115, poz. 791; Nr 80, poz. 542; Nr 181, poz. 1292), uchwala się, co następuje:
§ 1.Ilekroć w uchwale jest mowa o:
1) szkołach – należy przez to rozumieć: I Liceum Ogólnokształcące w Łapach i Centrum Edukacji w Supraślu,
2) uczniach – należy przez to rozumieć uczniów i wychowanków pobierających naukę w szkołach, o których mowa w pkt 1 oraz w Zespole Szkół Mechanicznych w Łapach,
3) rodzicach – należy przez to rozumieć również opiekunów prawnych,
4) kuchniach – należy przez to rozumieć kuchnie prowadzone przez szkoły, w których prace wykonują pracownicy zatrudnieni w szkołach.
§ 2.1. Stołówka szkolna jest zorganizowanym przez szkołę miejscem wydawania i spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni.
2. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
1) uczniowie,
2) pracownicy szkół wymienionych w §1 pkt 1 i Zespołu Szkół Mechanicznych w Łapach oraz Centrum Kształcenia Praktycznego w Łapach, a także emeryci i renciści – byli pracownicy tych szkół i placówki oświatowej,
3) inne osoby nie wymienione w pkt 1 i 2.
zwani dalej uprawnionymi.
1. Godziny otwarcia stołówki szkolnej określa dyrektor szkoły.
§ 3.1. Ustala się dzienną wysokość opłaty za korzystanie przez uczniów z posiłków w stołówce szkolnej w wysokości, nie wyższej niż - 0,9% podstawy kalkulacji, z zaokrągleniem do pełnego grosza w górę, nie więcej jednak niż wysokość kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku (tzw. wsad do kotła) w przyjętym,1- miesięcznym okresie rozliczeniowym.
2. Podstawę kalkulacji, o której mowa w ust.1, stanowi minimalne wynagrodzenie za pracę ustalone na zasadach i w trybie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. z 2002 r. Nr 200, poz. 1679 ze zm.).
3. Wysokość opłaty za korzystanie z posiłków w stołówce przez osoby, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 2 i 3 ustala się w wysokości kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku, wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki (wsad do kotła i koszty przygotowania) w przyjętym, 1- miesięcznym okresie rozliczeniowym, z zastrzeżeniam pkt.6.
4. Dopuszcza się możliwość sprzedaży uczniom i pozostałym osobom uprawnionym wybranych posiłków.
5. Rachunkowego naliczenia opłat o których mowa w ust. 1 i 3, dokonuje dyrektor szkoły na podstawie danych wynikających z ewidencji rachunkowo-księgowej za drugi miesiąc kwartału poprzedzającego kwartał obejmujący miesiąc, którego dotyczy naliczenie.
6. Wysokość opłaty za tzw. wsad do kotła, o którym mowa w § 3 ust. 1, dla korzystających wymienionych w § 2 ust. 2 pkt 3 ustala dyrektor szkoły, na podstawie danych wynikających z kalkulacji kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku, uzgodnionych z korzystającym.
7. Opłatę za posiłki w stołówce szkolnej wnosi się w okresach miesięcznych, z góry do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym osoba uprawniona korzystać będzie ze stołówki szkolnej. Opłatę za miesiąc wrzesień wnosi się do dnia 10 września.
8. W przypadku nieobecności osoby uprawnionej w szkole lub rezygnacji z posiłku w danym dniu z innych przyczyn, zwrotowi podlega dzienna opłata wniesiona za posiłek, z wyłączeniem pierwszego dnia nieobecności lub dnia, w którym nastąpiło zgłoszenie rezygnacji z posiłku, z zastrzeżeniem ust. 9.
9. Zwrotowi podlega dzienna opłata wniesiona za posiłek za pierwszy dzień nieobecności lub dzień zgłoszenia rezygnacji z posiłku, w przypadku gdy nieobecność lub rezygnacja zostaną zgłoszone nie później niż w dniu poprzedzającym nieobecność lub dzień, w którym osoba zrezygnowała z posiłku.
10. Zasady określone w § 3 obowiązują od 1 stycznia 2008r.
§ 4.1. Zarząd Powiatu może zwolnić rodziców albo ucznia z całości lub części opłat, o których mowa w § 1 ust 1:
1) w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny,
2) w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
2. Zwolnienie następuje po uprzednim złożeniu w Starostwie Powiatowym w Białymstoku umotywowanego wniosku, za pośrednictwem szkoły wraz z opinią dyrektora szkoły.
§ 5. Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Powiatu w Białymstoku.
§ 6. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Podlaskiego.
Przewodniczący Rady Powiatu
Sławomir Gołaszewski
Metryka strony